Vandringsturism i Laponia - Wall-Reinius, Sandra (Institutionen för samhällsvetenskap, 2004)
Bakgrund Natur- och kulturbaserad turism utgör en växande del inom den globala turismindustrin och den naturbaserade turismen äger ofta rum i skyddade områden, exempelvis i nationalparker och världsarv. Kunskap om besökarna är relevant för förvaltare av natur- och kulturområden samt för turismindustrin. För att förstå turismens effekter och påverkan på naturen, kulturen och samhället är det viktigt att ha fakta om besökarnas aktiviteter, rörelsemönster, motiv till besöket, upplevelser och attityder till natur- och kulturlandskapet samt till förvaltning. Syfte I den här rapporten presenteras resultat utifrån en undersökning bland besökarna i norra Lapplandsfjällen. Med norra Lapplandsfjällen avses fjällvärlden i kommunerna Kiruna, Gällivare och Jokkmokk. I undersökningsområdet återfinns ett flertal nationalparker och ett världsarv (Laponia). För att få en uppfattning om norra Lapplandsfjällens nuläge och utveckling samt för att kunna fatta beslut om framtida turistsatsningar, förvaltning och planering syftar denna rapport till att ge kunskap om besökarnas karaktäristika, upplevelser, resmotiv och attityder. Rapporten har ett särskilt fokus på världsarvet Laponia. En allmän uppfattning är att utnämningar och etablering av skyddade områden leder till en ökning av antalet turister. Det är därför av intresse att undersöka betydelsen av världsarvsutnämningen för besökarna. Datainsamlingen för rapporten har finansierats av Stiftelsen för kunskapsfrämjande inom turism och rapporten är en slutrapportering till stiftelsen. Resultaten i rapporten baseras på postenkäter till undersökningsområdets sommarbesökare under år 2003. Resultat § Knappt 30 procent av besökarna i norra Lapplandsfjällen utgörs av utländska besökare, där tyskar representerar 14 procent av alla besökare. § Besökarna spenderar under sitt besök i genomsnitt drygt 4000 kronor på mat, övernattning, souvenirer och resor inom området. Undersökningen visar att de tyska besökarna har större ekonomiska utgifter i området jämfört med de svenska besökarna. § Drygt ...