Skönlitteraturens påverkan på bilden av en plats: Jan Guillous böcker om Arn och Mikael Niemis Populärmusik från Vittula - en studie av svenskarnas associationer - Sillanpää, Pia (Institutionen för samhällsvetenskap, 2004)
Jan Guillous skildringar av medeltidshjälten Arn i Västergötland och Mikael Niemis färgstarka bok Populärmusik från Vittula har också lett till en ökad turistström till de platser som nämns i de populära böckerna. ETOURs forskare Pia Sillanpää har i en studie tittat närmare på hur boksuccéerna förändrat allmänhetens bild av de aktuella platserna. I undersökningen har cirka 2000 svenskar intervjuats - 1000 personer om respektive plats. Projektet är en fortsättning på Pia Sillanpääs tidigare forskning om hur bilden av en plats uppstår och sedan styr vårt val av resmål. Undersökningen om Västergötland visar att 78 procent av de intervjuade har hört talas om Jan Guillous böcker. En fjärdedel har läst någon av dem. Hypotesen att många förknippar Västergötland med riddaren Arn bekfräftas bara delvis. 1,4 procent av de tillfrågade förknippar Västergötland med Arn/Guillou. Detta kan jämföras med att fem procent svarade Göteborg och 1,2 procent Bert Karlsson. Av de personer som var bosatta utanför Västergötland och gjort en resa till området angav 14 procent att böckerna om Arn hade haft stor inverkan på beslutet att resa till området. På frågan vad de cirka 1000 svenskarna förknippar med Pajala och Tornedalen svarade de allra flesta skidåkning, snö och kyla. Drygt sex procent associerar Pajala med Mikael Niemi och hans bok. Anmärkningsvärt många svar beträffande Pajala-associiationer har att göra med det överskott av ungkarlar som råder i området. Hela 58 procent kände till Niemis bok och 40 procent hade läst boken. Åtta procent av dessa angav av de sannolikt kommer att besöka Pajala närmaste tiden. Tolv procent av samtliga tillfrågade hade tidigare besökt Pajala. Intressant att notera är att hälften av dessa besök hade gjorts under 2003.