Tourist's Behaviour and Attitudes in the Northern Part of the Swedish Mountains - Wall Reinius, Sandra (Institutionen för samhällsvetenskap, 2003)
Bakgrund Behovet av turism- och friluftslivsforskning är stort. Kunskap om besökarna är relevant för förvaltare av natur- och kulturområden samt för turistindustrin. För att förstå turismens effekter och påverkan på naturen, kulturen och samhället är det viktigt att ha fakta om besökarnas aktiviteter, rörelsemönster, motiv till besöket, upplevelser och attityder till natur- och kulturlandskapet samt till förvaltning. I denna rapport presenteras ett påbörjat forskningsprojekt om besökare i norra Lapplandsfjällen. En första undersökning genomfördes 2002 bland besökare till fyra turistanläggningar i Torneträskområdet och några av resultaten redovisas i denna rapport. Datainsamlingen har skett genom postenkäter till ett urval av hotellgästerna. Undersökningen ingår som en del i en doktorsavhandling. Syften och mål I rapportens första del presenteras avhandlingens syften och datainsamlingsmetoder samt en kort områdesbeskrivning med fokus på turism och natur- och kulturskydd. Den andra delen av rapporten syftar till att öka kunskapen om vem som besöker turistanläggningarna i Torneträskområdet. Vidare studeras besökarnas aktiviteter och motiv till deras besök samt besökarnas upplevelser av naturen och attityder till förvaltning.