”Vi leker och dom pratar” : En studie om barns uppfattningar om pedagogers närvaro i den fria leken - Blom, Josefine; Jonsson, Wiktoria (Mittuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap, 2025)
Trots omfattande forskning om pedagogers närvaro i barns lek, saknas studier som undersöker detta fenomen utifrån barns egna perspektiv. Syftet med denna studie var därför att undersöka barns uppfattningar om pedagogers närvaro i den fria leken, genom att närma oss barns perspektiv och livsvärldar. Studien utfördes med en fenomenologisk utgångspunkt där semistrukturerade intervjuer genomfördes med 32 barn från åtta förskoleavdelningar i norra Sverige, vid nio tillfällen. Därefter analyserades materialet med hjälp av tematisk analys. Resultatet visar att barnen generellt upplever att pedagoger inte deltar i deras lek. Dock är barnens uppfattningar om pedagogers närvaro delade då vissa barn uttrycker att de vill att pedagoger ska leka med dem, medan andra helst leker utan vuxnas deltagande. Avslutningsvis visar studiens slutsatser på att barnen ges möjligheter att leka på förskolan, dock med låg närvaro från pedagogernas håll. Vilket i sin tur visar på att pedagoger behöver leka mer med barnen för att möjliggöra en förskola där pedagoger tar sitt ansvar i barns lek. Betyg i Ladok 2025-01-15