Pedagogers uppfattningar om högläsningensbetydelse för barns språkutveckling på förskolan : - En intervjustudie - Larsson, Alma; Näslund, Sara (Mittuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap, 2024)
Syftet med denna studie är att förstå förskollärares uppfattningar kring högläsning i förskolan och vad de anser att högläsning kan få för betydelse för barns fortsatta språkutveckling och senare läsförmåga. Detta har genomförts med en kvalitativ metod vilket är semistrukturerade intervjuer. Totalt har sju stycken förskollärare från mellersta och norra Sverige medverkat. Datamaterialet har analyserats med hjälp av tematisk analys utifrån det teoretiska ramverket sociokulturell teori. Resultatet visar att respondenterna uppfattar gemensam dialogisk högläsning i förskolan som en viktig del i barns språkutveckling och att högläsning i förskolan lägger grunden till denna språkutveckling och ett fortsatt läsintresse. Det framkommer att många av respondenterna använder sig av digitala boktjänster som ett hjälpmedel för att ge plats för dialogisk högläsning, detta för att gynna barnens språkutveckling. Den högläsning som i störst utsträckning beskrivs är den spontana högläsningen och planerad läsvila, några av respondenterna nämner högläsning kopplat till ett temaarbete. Somliga av respondenterna uttrycker en önskan om att arbeta mer med planerad högläsning. Slutsatserna av arbetet visar att det är själva dialogen vid högläsningen som är det väsentliga för barns språkutveckling samt att pedagoger i förskolan har ett stort ansvar i att skapa ett läsintresse hos barnen. Betyg i Ladok 240527.