Biologisk mångfald och grönytor i byggprojekt på Bryggeribacken - Kindåker, Emma (Mittuniversitetet, Institutionen för naturvetenskap, design och hållbar utveckling (2023-), 2024)
Denna studie gjordes för att undersöka hur man arbetat med grönytor och biologisk mångfald i byggprojekt på Bryggeribacken i Gällivare. Då arbetet med biologisk mångfald utifrån de globala målen inte går i den takt som behövs för att nå de mål som sattes upp genom Agenda 2030 så finns ett behov av att titta på vad som görs idag och diskutera vad som kan göras eller behöver utvecklas för att vända trenden åt rätt håll. Genom innehållsanalys av dokument har studien identifierat hur arbetet med grönytor och biologisk mångfald gått till i två byggprojekt. Resultaten visar på att det görs lite grann men ofta inte mer än vad som krävs i detaljplanen. Det var också svårt att avgöra vad som gjorts för att aktivt främja den biologiska mångfalden och vad som gjorts för att skapa en trivsam miljö. En slutsats som kan dras är att nivån på arbetet med den biologiska mångfalden beror på två saker, dels är det en fråga om kostnad för beställaren, dels en brist på styrmedel och riktlinjer. Oavsett så främjas den biologiska mångfalden i någon mening alltid av grönytor och växtlighet, vare sig det planterats för den sakens skull eller inte. Det finns en enorm potential till att göra det ännu bättre med rätt styrning och verktyg. This study was conducted to examine how green spaces and biodiversity have been addressed in construction projects at Bryggeribacken in Gällivare. Since progress on biodiversity, based on global goals, is not happening at the required pace to reach the goal of Agenda 2030, there is a need to review current practices and discuss what can be done or developed to reverse the trend. Through document analysis, I have identified how the work on green spaces and biodiversity has been carried out in two construction projects. The results indicate that some efforts are made, but often no more than what is required by the detailed plans. It was also difficult to determine what was done to actively promote biodiversity and what was done to create a pleasant environment. One conclusion that can be drawn is that the ...