Instabilitet i underspända takkonstruktioner av limträ : Identifikation och kontroll av stabilitetsstyrande parametrarför underspända limträkonstruktioner - Hansson, Pär Åke (Mittuniversitetet, Institutionen för ekoteknik- och hållbart byggande, 2022)
Då Tarfalahallens tak kollapsade i Mars 2020 kallades den SvenskaHaverikommissionen in för att utreda bakomliggande orsaker tillraset. En av de primära orsakerna bakom raset var en vippad balk iden bärande takkonstruktionen. Takkonstruktionen utgjordes avunderspända takstolar, en konstruktion som på grund avHaverikommissionens utredning och påföljande anmälan tilltillsynsmyndigheten och Boverket skulle komma att bli ifrågasattgällande dess säkerhet. Byggnadsnämnderna i Sveriges kommunerfick 2020/2021 i uppdrag att undersöka om byggnader medunderspända limträtakstolar finns, byggs eller projekteras inomderas verksamhetsområde. Om så var fallet, raskt bedömastabiliteten i konstruktionerna, vidta nödvändiga åtgärder därinstabilitet upptäcktes samt rapportera alla fynd tillbaka tillBoverket.Då ledande svensk litteratur inom limträkonstruktion ej behandlarunderspända konstruktioner i någon större utsträckning fanns ettbehov av att se på vilka mekanismer som föranlederstabilitet/instabilitet för denna konstruktionstyp. Dettaexamensarbete ämnar försöka besvara dessa frågor och har genomen litteraturstudie sammanställt parametrar för stabilitet för dennakonstruktionstyp. Checklistor för initial stabilitetskontroll utifrånrelationshandlingar och inmätningsdata har tagits fram. Eninmätningsplan har skapats för att underlätta datainsamlingen förden initiala bedömningen. Ett förslag på ett övervakningssystemför konstruktionstypen har tagits fram och en bedömning avbefintliga takstolar har gjorts med hjälp av de checklistor somskapats under arbetets gång. Slutligen verifierades stabiliteten i detakstolar som kontrollerades genom en bärverksanalys enligtEurokod 5 och EKS 11 In march of 2020 the roof of Tarfalahallen in Kiruna, Sweden,collapsed and the Swedish accident and incident investigationcommittee was called on site to investigate the causes for thestructural collapse. One of the primary reasons for the incident waslateral instability in one of the beams. The loadbearing constructionconsisted of underspanned beams. A ...