Flerspråkighet i förskolan : En kvalitativ studie om förskolläraresuppfattningar kring arbetet med flerspråkighet i förskoleverksamhet och samverkan med vårdnadshavare - Nylander, Karolina; Kjönberg, Kikki (Mittuniversitetet, Institutionen för utbildningsvetenskap, 2022)
Syftet med denna studie är att undersöka hur förskollärare upplever hur arbetet med flerspråkighet fungerar i förskoleverksamhet. Studien är kvalitativ och är uppbyggd på fem intervjuer utav förskollärare från fem olika förskolor i två olika kommuner i norra Sverige samt observationer som gjorts på tre av de fem intervjuade förskollärarna. Vi valde att använda oss utav intervjuer för att få svar på våra frågeställningar, observationer för att intervjuerna ska vara flytande samt för att kunna ställa fler följdfrågor. Vid analysarbetet av det insamlade datamaterialet så använde vi oss av en tematisk analys för att finna olika teman kopplade till studiens syfte och frågeställningar. Resultaten visar att förskollärarna upplever att arbetet med flerspråkighet som intressant men samtidigt utmanande. Förskollärarna nämner olika språkutvecklande situationer såsom bildstöd, Polyglutt, tamburen och vid måltider i sitt arbete med flerspråkighet. I vår diskussion framställer vi resultaten och tidigare forskning samt litteratur för att se skillnader och likheter mellan praktik och teori. Betyg i Ladok 2022-06-05.