Förframtida förbättringar : Kvalitetsutveckling med eleven i fokus - Viksten, Linda (Mittuniversitetet, Avdelningen för kvalitetsteknik, maskinteknik och matematik, 2017)
Detoffensiva kvalitetsarbetet i skolan studerades i detta arbete avseende kunden icentrum. Genom en kvalitativ fallstudie innehållande en enkät och studier avstyrdokument har Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk studerats rörande omeleverna är nöjda med utbildningen eller ej samt hur utbildningen kanutvecklas. De öppna frågorna i enkäten fokuserade på områden vilka ärbetydelsefulla för att lärande ska kunna ske på ett optimalt sätt. Studienvisade att eleverna var nöjda med lärarinsatsen och sitt egetkunskapsförvärvande. Vidare hade eleverna god insikt i hur de kan använda sigav sina studier och en önskan att studera vidare. Inflytandet ochtillgängligheten var eleverna missnöjda med. För att förbättra elevernasstudiesituation föreslogs att eleverna får ett reellt inflytande över sinstudiesituation och att kommunikationen förbättras. In the centre of this study about Total Quality Management was thecustomer. Through a qualitative case-study containing studies of policydocuments and a blank at Samernas utbildningscentrum in Jokkmokk has thepupils´ satisfaction with their education been studied. The questions in theblank were based on up-to-date research and literature concerning quality workwithin and outside school. Focus was on factors meaningful for optimallearning. The study´s result was that the pupils were satisfied with the workof the teacher and their own learning. Furthermore, the pupils understood howthey can use their inherited knowledge and they have a desire to progress evenmore through education. The influence and the availability were areas of greatdissatisfaction. To improve the situation for the pupils´ work actions shouldtake place increasing the pupils´ influence and make communication better. 2017-10-13