Kostnadsjämförelse av stomsystem : Beroende av spännvidder och materialval - Borgh, Christoffer (Mittuniversitetet, Avdelningen för ekoteknik och hållbart byggande, 2016)
Vid byggen i Sverige idag där det efterfrågas stora fria ytor används ofta pelare-balksystem med stora spännvidder. Det ställer stora krav på de material som används för att klara att bära upp krafterna som påverkar byggnaden. De vanligaste materialen idag är limträ och stål eller en kombination av dessa där de olika materialens egenskaper kombineras för att uppnå de mest fördelaktiga egenskaperna för konstruktionen. Under detta examensarbete har kostnaderna för balkar i stål och limträ med spännvidder mellan 2-24 meter tagits fram och studerats i intervall om 2 meter för att göra en kostnadsberäkning av vilket material som är det mest kostnadseffektiva vid respektive spännvidd. Kostnadsberäkningarna utfördes med beräkningsdata från tre olika orter i Sverige, Kiruna, Östersund och Stockholm, där balkarna skulle ingå i takkonstruktioner med spännvidder mellan 10-24 meter. Beräkningar utfördes också för balkar i ett bjälklag med 3 olika nyttiga laster, bostad, kontor och idrottshallar, i intervall om 2 meter för spännvidderna 2-10 meter. Resultaten visar att limträbalk är ca 57 % mer kostnadseffektivt än stål, oberoende av balkarnas spännvidder inom det givna intervallet 2-24 meter. De olika geografiska placeringarna i landet inverkade på balkarna genom ett ökat eller minskat tvärsnitt för båda materialen vilket medförde att prisskillnaden mellan balkarna förblev runt 57 % med limträbalkarna som det mer ekonomiska valet. Detta leder till slutsatsen att i intervallet 2-24 meter är det limträ som är det mest kostnadseffektiva materialvalet för balkar i en pelare-balkstomme jämfört med stål. Inverkan av laster eller geografisk placering bidrar inte till en ekonomiskförändring med avseende på materialval, utan det bidrar enbart till att öka eller minska balkarnas tvärsnitt med ökad eller minskad belastning. It built a lot in Sweden today with pillar- beam structures where large open spaces are in demand, this requires large spans of the materials used to handle the forces that affect the building. The most common ...