Svensk naturturism för den internationella marknaden : En studie baserad på en expertgrupp - Fors, Sanna; Flygt, Linda; Wall-Reinius, Sandra (Institutionen för samhällsvetenskap, 2010)
Denna studie ingår i ett forskningsprojekt om turism och upplevelser vid Turismforskningsinstitutet ETOUR, i delprojektet Den svenska naturen som resmål: konsumenter, marknader och attraktioner . Den är en omarbetning av Flygt & Fors (2010) och riktar sig i första hand till aktörer inom svensk naturturism. Rapporten baseras på en expertgrupps syn på svensk naturturism med fokus på utländska turisters efterfrågan, trender och marknadsföring. Rapporten diskuterar framtidsutsikter för utbud och efterfrågan av naturturism. Vidare ger rapporten förslag på hur marknadsföringen av svensk naturturism mot den internationella marknaden kan vidareutvecklas. Vi har valt att använda oss av en expertgrupp med kunskap om turistnäringen, utländska besökare samt naturturism. Totalt genomfördes intervjuer med nio respondenter som alla hade en bred erfarenhet och god kunskap inom fältet. Resultat visar att de utländska besökarna till stor del lockas av den orörda naturen, tillgängligheten och möjligheten att kunna utöva aktiviteter fritt i naturen. Många av de utländska besökarna har oftast inte naturen som huvudmål men gillar att uppleva lättillgänglig natur så som skärgård, skog och kust. Den vanligaste aktiviteten som utförs av utländska besökare är enligt expertgruppen vandring. I övrigt är dagsaktiviteter populära, t ex snöskoter, fiske, cykling och hundspann. Expertgruppen är ense om att norra Sverige är mest attraktivt att besöka för de utländska besökarna. Vidare pekar expertgruppen på att de utländska besökarna vanligtvis tillhör segmenten DINKs, WHOPs och Active Family. De är ofta välutbildade och har förutom ett intresse för naturen, även ett stort intresse för kultur och historia. De utländska besökarna köper vanligtvis paketerade resor som pågår allt från någon dag och upp till en vecka. Det går att urskilja vissa avvikelser mellan olika segments beteende när det gäller boende, transport och aktivitetsval. En tydlig trend som går att se enligt expertgruppen är att det blir allt mer attraktivt med kortare, lärorika ...