Friluftsforskning 2009 : Sammanfattning av presentationer vid konferensen Friluftsforskning 2009 den 18-19:e november vid Mittuniversitetet, campus Östersund - Mossing, Anders; Fredman, Peter (Institutionen för samhällsvetenskap, 2009)
…Friluftsforskning 2009 - en mötesplats om aktuell forskning kring friluftsliv vid Mittuniversitetet, campus Östersund den 18-19 november 2009. Friluftsforskning 2009 är ett årligt återkommande forum för dialog och samverkan kring aktuell forskning om friluftsliv och naturturism som riktar sig till både akademiker och praktiker. I årets program finner du drygt 30 föredrag från Sverige, Norge, Danmark och Finland inom följande områden; • Friluftsforskningens mångfald • Naturturism och regional utveckling • Friluftslivet i siffror • Friluftsliv och hälsa • Att mäta friluftsliv • Motiv för friluftsliv • Naturvägledning • Upplevelser av friluftsliv • Friluftsliv och naturmiljön • Friluftsaktiviteter i förändring • Planering för tätortsnära friluftsliv I denna rapport har vi samlat sammanfattningarna till samtliga föredrag för att på ett översiktligt sätt förmedla kunskap från konferensen. Det ligger i sakens natur att en forskningskonferens fångar upp och förmedlar pågående och aktuellt arbete som ännu inte blivit publicerat på annat sätt. I anslutning till respektive sammanfattning finns därför kontaktinformation till presentatören för möjligheten att få fortsatt dialog kring det aktuella arbetet. Innehållsförteckning Ett inkluderande friluftsliv! Finns det?, Zahra Bayati, Göteborgs universitet Research into the value of friluftsliv in outdoor and environmental education training, Tom Beery, University of Minnesota Duluth/Göteborgs Universitet Friluftsliv i tätortsnära natur i Sverige – Preliminära resultat från brevundersökningen Friluftsliv 07, Mattias Boman, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) Klimatförändring i norra Sverige: Turismföretagares syn på sårbarhet och anpassningsförmåga, Patrick Brouder, Umeå universitet Arbeidet med ”Naturen som verdiskaper i Tinn og Vinje kommuner i Telemark” eller Forarbeidet med prosjektet ”Vidda Vinn”, Thor Flognfeldt, Høgskolen i Lillehammer Nationell identifiering av skogar med höga sociala värden, Oskar Forsberg, Skogsstyrelsen Överlever naturmarksvegetationen slitaget i ...