Visitor Activities and Attitudes in Coastal Areas : A case study of the Luleå archipelago, Sweden - Ankre, Rosemarie (Institutionen för samhällsvetenskap, 2005)
Bakgrund Kustområden är attraktiva turistdestinationer som erbjuder en varierad turism och olika aktiviteter vid havet. De svenska kustlandskapen och skärgårdarna har tilltalande natur och kultur som lockar besökare. Samtidigt har de svenska kustområdena upplevt en avbefolkning, de tidigare näringarna har färre idkare och i stället har turism vuxit i betydelse. I kust och skärgård har den svenska fysiska planeringen främst fokuserat på att bevara natur och kultur från att bli exploaterade. Turism ska inte skada miljön och är beroende av landskapet för att kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Därmed är planering en viktig länk mellan turismutveckling och bevarande av fysisk miljö. Många turistdestinationer går en balansgång mellan en strävan att kombinera turism och rekreation med bevarande och skydd. Planering som inkluderar geografi sk zonering av en turistdestination leder till att olika sorters landanvändning delas upp. I svenska kustområden förekommer zonering i form av nationalparker, naturreservat, fågel- och sälskyddsområden samt strandskydd. Planering av markanvändning och zonering kopplar samman ett bevarande av natur och kultur med utveckling av turism och rekreation. Om besöksfrekvensen blir för hög eller om det fi nns olika grupper av användare i ett område, kan det även uppstå konfl ikter om besökarna upplever trängsel, buller, har olika uppfattningar om vilken aktivitet som ska ske i området etc. Beroende på bevarandesyften och olika aktörers intressen, kan markanvändningen styras genom zonering och segmentering av besökarna i olika grupper utifrån deras aktiviteter och attityder. Därmed kan besökarna bli mer nöjda med sin vistelse. En effektiv planering av ett kustområde kräver kunskap om besökarna och deras attityder eftersom det kan fi nnas skillnader mellan vad besökarna önskar och den faktiska planeringsstrategin. Utifrån kunskap om besökarna och deras upplevelser samt geografi ska spridning i kustområdet, kan olika planeringsmetoder vara ytterligare ett hjälpmedel i turismutveckling för att ...