Konaklama model önerisi olarak : “Ad Hoc” glamping - Kılınç, Aslı İpek (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, 2021)
Tez (Doktora) -- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021. 21. yüzyılın başlarında seyahat amaç ve koşulları farklılaşmış; bu bağlamda beklentiler ve talepler de yeniden şekillenmeye başlamıştır. Seyahat ve tatil alışkanlıklarının bu değişimi sonucunda, yeni nesil bir kamp anlayışı olarak, göz alıcı doğal alanlara konumlandırılmış, şaşırtıcı yapılarda konaklama imkânı veren ve doğayı gümüş tepside sunan "glamping" kavramı ortaya çıkmıştır. Bu kavram, İngilizce 'de göz alıcı, büyüleyici anlamına gelen 'glamorous' ve kamp yapma anlamına gelen 'camping' sözcüklerinin birleşiminden oluşmaktadır. Basitçe glamping, geleneksel kamp tatilini konforsuz bulan ancak herkesten uzakta, doğanın dinginliğini ve güzelliğini deneyimlemek isteyenler için kamp yapmayı konforlu ve özel hale getirmeyi başarmış bir konaklama şeklidir. Glamping konaklama modeli, geleneksel kamp anlayışından farklı olarak, çadır dışında birçok başka yapı türünü de kapsar. Bu çalışmada glamping yapı türleri 5 kategoride incelenmiştir, bunlar sırasıyla; ağaç evler, çadırlar (otağılar, safari çadırları, tipiler, balon çadırlar, çadırlı kabinler ve çan tipi çadırlar), geri dönüştürülmüş yapılar (vagonlar, karavanlar, konteynerler, ahırlar, kuleler), küçük ölçekli yapılar (kubbe yapılar (domelar), eko-kapsüller, kulübeler, küçük evler, "A frame" kabinler ve "Hobbit"evleri) ve vernaküler yapılardır (mağaralar ve Eskimo kulübeleri). Bu yapıların tasarımları birbirinden çok farklı olsa da incelendiğinde birçoğunda "ad hoc" tasarım stratejisinin izlerine rastlanmaktadır. Bu çalışmanın amacı önümüzdeki 30 yılın turizm trendi olması beklenen glampinglerin incelenmesi, tasarım yaklaşımı olarak "ad hoc" stratejisi ile benzerliğinin irdelenmesi ve iç mimari alanına bir katkı sağlayarak konaklama model önerisi olan glamping tasarımına bir kılavuz oluşturmaktır. Glamping yapılarının iç mimarisini etkileyen özelliklerinin ve tasarımsal ihtiyaçlarının anlaşılması ve bu yeni konaklama modelinin seyahat alışkanlıklarında değişen taleplere ...