Profesjonalny wizerunek nauczyciela wychowania przedszkolnego w Izraelu - Alezra, Fani (2023)
Wydział Studiów Edukacyjnych Celem badań jest poznanie wizerunku nauczyciela wychowania przedszkolnego w Izraelu z punktu widzenia rodziców dzieci w wieku przedszkolnym, studentów edukacji elementarnej w różnych momentach studiów oraz samych nauczycieli wychowania przedszkolnego. W badaniu odnoszę się do trzech głównych znaczących cech, które charakteryzują zawód nauczyciela: wiedzy, umiejętności i wartości oraz czynników, które różnicują wizerunek nauczyciela przedszkola w społeczeństwie izraelskim, aby znaleźć sposoby poprawy tego wizerunku. Próba badawcza obejmowała 197 uczestników: 65 rodziców dzieci w wieku przedszkolnym (33%), 65 studentów (33,0%), i 67 nauczycieli wychowania przedszkolnego (34%). Wizerunek nauczyciela wychowania przedszkolnego jest różny w odniesieniu do różnych grup badanych osób. Najlepszy wizerunek przedstawiają sami nauczyciele. Wizerunek różnicuje wiek, płeć, wyznanie, poziom wykształcenia badanych, staż pracy nauczyciela. Wnioski dla praktyki dotyczą tego, że konieczne jest podjęcie działań na rzecz poprawy wizerunku nauczyciela wychowania przedszkolnego, począwszy od samych nauczycieli, aby rozwijać ich świadomość i zachęcać do sieciowania się, działania na rzecz zmiany wizerunku. Podsumowując, znaczenie niniejszego badania naukowego polega na tym, że wzywa ono do promowania wizerunku nauczyciela przedszkola w społeczeństwie izraelskim. The objective of the research study is to know the image of the kindergarten teacher in Israel society from the viewpoint of the parents of the kindergarten children, the students of early childhood education, and the kindergarten teachers themselves. In this research study I address three main characteristics of educator’s profession: the knowledge, skills, values, and what differentiate the image of the kindergarten teacher in Israeli society, in order to find out ways to improve the image. The research sample included 197 participants: 65 parents of child in kindergarten (33,0%), 65 teaching students (33,0%), and 67 actual kindergarten ...