Present Morphogenetic Processes in a Periglacial Zone of Wedel-Jarlsberg Land, South-Western Spitsbergen - Pękala, Kazimierz (1936-2018) (nakł. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 1988)
Artykuł w: Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio B, Geographia, Geologia, Mineralogia et Petrographia. Vol. 39 (1984), s. 147-171 streszcz. pol., ros. tyt. równol.: Współczesne procesy morfogenetyczne w strefie peryglacjalnej SW Spitsbergenu na przykładzie Ziemi Wedel Jarlsberga Artykuł w: Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio B, Geographia, Geologia, Mineralogia et Petrographia. Vol. 39 (1984), s. 147-171 streszcz. pol., ros. tyt. równol.: Współczesne procesy morfogenetyczne w strefie peryglacjalnej SW Spitsbergenu na przykładzie Ziemi Wedel Jarlsberga