Warunki kształtowania się gleb w obszarze arktycznym (na przykładzie Spitsbergenu) - Klimowicz, Zbigniew; Uziak, Stanisław (1926-2011) (nakł. Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, 1995)
Artykuł w: Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio B, Geographia, Geologia, Mineralogia et Petrographia. Vol. 49 (1994), s. 243-254 streszcz. ang. tyt. równol.: Soil Forming Conditions in the Arctic Region (on the Basis of Spitsbergen) Artykuł w: Annales Universitatis Mariae Curie-Skłodowska. Sectio B, Geographia, Geologia, Mineralogia et Petrographia. Vol. 49 (1994), s. 243-254 streszcz. ang. tyt. równol.: Soil Forming Conditions in the Arctic Region (on the Basis of Spitsbergen)