Bulhaři a další Balkánci v Česku. Pedagogické, metodologické a heuristické aspekty studentských výzkumů. - Bočková Helena (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2016)
Osvojení terénního výzkumu živé společnosti a kultury jako základní heuristické metody etnologie, teoretické a pokud možno i praktické, je součástí vysokoškolské výuky etnologie. Autorka uvádí několik příkladů studentských terénních výzkumů z českého, slovenského a bulharského prostředí v minulosti a současnosti. Sama v rámci svého pedagogického působení na Ústavu slavistiky Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně organizuje od roku 2008 terénní výzkumy studentů balkanistiky jako součást etnologických kurzů. Objektem výzkumu jsou příslušníci národů jihovýchodní Evropy žijící v České republice: Bulhaři, Srbové, Chorvati, Bosňáci, Makedonci, Řekové, Albánci, Turci a Rumuni, kteří se buď sami, nebo jejich předci přistěhovali do Česka. Studenti shromáždili v letech 2008–2016 obsáhlý materiál, který přesahuje možnosti jednotlivce. Celkem vzniklo 211 výzkumných zpráv: 40 popisů zúčastněného pozorování formální nebo neformální skupinové akce příslušníků některé balkánské menšiny jako sociální situace, která je důležitou součástí dnešního života členů zkoumaných komunit, a 171 komentovaných záznamů rozhovorů. Témata rozhovorů se týkají příchodu do Česka, etnokulturní tradic, rodiny a příbuzenských kontaktů, konkrétně vztahu a postojů k Česku a české majoritě, jazykové situace, religiozní a etnické sebeidentifikace, vzájemných setkávání, soukromého a rodinného života, příbuzenských kontaktů, mezigeneračního předávání a udržování kulturních tradic a akulturace. Vedle pedagogického přínosu je důležitý i heuristický zisk, který autorka prezentuje výsledky výzkumu českých Bulharů. To acquire how to do an ethnographic field research of the living society and culture is a part of the university ethnology studies. The author deals with several examples of student’s field researches in the Czech Republic, Slovakia and Bulgaria in the past and nowadays. Since 2008 the author itself organizes student’s field researches within her own ethnology classes for students of the Balkan studies on the Department of Slavonic ...