Participace rodičů při sociálně právní ochraně dětí - Šanderová Lucie (Univerzita Pardubice, 2012)
Článek se věnuje způsobům, jakým rodiče vnímají, prožívají a vyjednávají participaci při a intervence systému sociálně právní ochrany dětí. Prostřednictvím analýzy kvalitativních výzkumů zaměřených na pohled samotných rodičů ukazuje význam vztahu mezi sociálním pracovníkem a rodičem a mezi systémovým přístupem k rodičům. Způsob, jakým rodiče vnímali sociální pracovníky a sami sebe v různých momentech procesu sociálně právní ochrany dětí, se ukazuje být zásadním faktorem formujícím reakce rodičů na intervence systému (včetně rozhodnutí nespolupracovat). Rodiče, kteří zažili pomáhající, participativní, respektující a relativně spravedlivé intervence, měli tendenci spolupracovat se systémem sociálně právní ochrany dětí. Na základě analýzy výzkumů je doporučeno hledání cest pro pozitivní zapojení rodičů do systému sociálně právní ochrany dětí. This article explores the ways in which parents perceives, experience and negotiate participation in and interventions of child protection system. Based on review of qualitative studies focused on parents’ views, it shows the importance of worker-parent relationship and system-parent approach. The ways how parents perceive workers and themselves in different moments of child protection processes is shown to be the primary influence shaping parents’ reactions to interventions (including decision not to cooperate).Parents who experienced helpful, participative, respectful and relatively fair interventions tended to cooperate with child protection workers. As a result positive engagement of parents in child protection system is proposed.