Kommande klimatkrav på vägentreprenader i norra Sverige och hur anläggningsbranschen behöver anpassas därefter - Espling, Arvid (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2023)
Trafikverket har satt ett mål att ha en klimatneutral infrastruktur till år 2040 som verkställs genom att bland annat ställa klimatkrav i förfrågningsunderlagen till deras projekt. Dessa krav kan komma att betyda stora omställningar för entreprenadföretag. Detta har Nyab Infrastruktur, som driver Trafikverkets projekt E4 Sikeå Gumboda, identifierat och ser att framtiden med dessa klimatkrav är oviss då man inte vet i vilken riktning de kommer att utvecklas. Vidare har de fått höra vid ett leverantörsmöte att det eventuellt skall införas regionanpassade klimatkrav. Syftet är att inom anläggningsbranschen utreda hur klimatkraven från beställare kommer att förväntas förändras inom en överskådlig framtid i norra Sverige. Syftet är även att utreda hur tekniker utvecklas hos maskintillverkare och materialleverantörer, detta för att på så sätt se hur entreprenadföretag kan anpassa verksamheten för att möta de klimatkrav som antas ställas i framtiden. En litteraturstudie har genomförts för att bidra med vetenskaplig grund för det resultat som intervjustudien och dokumentstudien bidrog med. Intervjustudien inkluderar personer från Trafikverket, Nyab Infrastruktur samt några materialleverantörer. Dokumentstudierna har kompletterat med information som intervjustudien inte kunde bidra med. Vidare har en resultatet från dessa tre datainsamlingar analyserats för att se trender om hur framtiden inom anläggningsbranschen kan komma att förändras. Offentliga beställare har en stor möjlighet att påverka i vilken takt en klimatomställning sker genom upphandling, det är dock viktigt att kraven läggs på en rimlig nivå. Materialleverantörer och maskintillverkare utforskar ständigt ny teknik och andra metoder för minskad klimatpåverkan från deras produkter. För just fordon och arbetsmaskiner är drivlinor det som utvecklas mest just nu. Entreprenadföretag måste även se över vilka som är inblandade i klimatarbetet inom företaget. Sedan en tid ställer Trafikverket krav på projekt genom att kräva minskade utsläpp samt fossilfrihet. Framåt ...