När förändringens vindar blåser : En kvalitativ studie om affärsmodellsinnovation pådrivet av den gröna samhällsomvandlingen - Morin, Linda; Svensson, Maria (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2023)
Syftet med denna kvalitativa studie är att undersöka vilka möjligheter och utmaningar etablerade industriföretag ser gällande affärsmodellsinnovation ur ett effektueringsperspektiv, pådrivet av den rådande gröna samhällsomvandlingen i norra Sverige. Studien ämnar besvara följande forskningsfrågor: Vilka är de främsta möjligheterna till affärsmodellsinnovation pådrivet av den gröna samhällsomvandlingen? Vilka är de främsta utmaningarna för affärsmodellsinnovation pådrivet av den gröna samhällsomvandlingen? Studien genomfördes med hjälp av semistrukturerade intervjuer med tre delägare i ett etablerat industriföretag samt med två lokala affärsutvecklare. Detta material har sedan legat till grund för de tolkningar som gjorts under studiens resultat- och analysavsnitt. Resultatet delades in i sex olika teman, tre möjligheter och tre utmaningar till affärsmodellsinnovation. Studiens resultat visar att för etablerade industriföretag är den främsta möjligheten till affärsmodellsinnovation på kort sikt att ta del av de nya affärsmöjligheter som uppkommer i och med den gröna samhällsomvandlingen, som kan leda till ökad tillväxt och lönsamhet. Den främsta möjligheten på lång sikt är att ställa om till hållbarhet och cirkulära affärsmodeller, vilket kan leda till ökad tillväxt och lönsamhet i framtiden. Det är nödvändigt för att fortsätta vara en intressant och relevant aktör på marknaden samt bidra till en mer grön och miljövänlig industri och ett hållbart samhälle. Den främsta utmaningen på kort sikt är kompetens och rekryteringsutmaningen som innefattar att både behålla befintlig personal samt rekrytera ny kompetens, i en region med redan låg arbetslöshet. Att övervinna denna utmaning är avgörande för att säkerställa en kompetent arbetskraft som kan driva innovation och anpassningsarbete. Den främsta utmaningen på lång sikt är förmågan att ställa om till hållbarhet och cirkulära affärsmodeller, för att ta del av den gröna omställningen och inte gå miste om konkurrensfördelar. Nyckelord: Kvalitativ forskningsansats, ...