Jämställdhet & Genus : En kvalitativ intervjustudie från samhällskunskapslärares perspektiv - Lindqvist, Jessica (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2023)
Studiens syfte är att hitta möjliga metoder och strategier som kan hjälpa till att främja jämställdhet i skolan. Detta med en samhällsdidaktisk inriktning utifrån ett genusteoretiskt perspektiv. Studiens empiri utgörs av semistrukturerade kvalitativa intervjuer med behöriga undervisande samhällskunskapslärare i en medelstor kommun i norra Sverige. Metodvalet är inspirerat av hermeneutisk metodologi. Jämställdhet, genus, könsmönster och ämnesdidaktisk realisering är centrala begrepp som behandlas kontinuerligt genom hela studien. Studien, som ämnar ge ett genusperspektiv på samhällskunskapsundervisningen, visar bland annat att skönlitteratur används framgångsrikt i ämnet, även diskussion. Ytterligare en upptäckt är diskussion om ett annat könsuttryck och att bemötandet av pojkar och flickor kan skilja sig åt. Avslutningsvis diskuteras behovet av en ökad medvetenhet bland lärare där begreppet intersektionalitet får en betydande roll.