”Man får bara brösta det” : En studie i yrkeselevers motivation till svenskämnet - Andersson, Jesper (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2023)
Syftet med denna studie är att synliggöra och skapa en större förståelse för de faktorer som kan påverka yrkeselevers måluppfyllelse och slutförande av sin utbildning i gymnasieskolan. Studien har fokuserat på att undersöka vad yrkeselever anser om svenskämnets innehåll och dess relation till deras programinriktning och framtid. Insamlandet av data och empiri har skett via en enkätundersökning och uppföljande semistrukturerade fokusgruppsintervjuer. Totalt ingick 130 elever i enkätundersökningen och 20 elever i intervjuundersökningen från en skola i norra Sverige. Underlag till enkäterna och analys av data och empiri har gjorts utifrån ett teoretiskt ramverk bestående av grit och Self Determination Theory. Resultaten visar att yttre faktorer i form av låsta dataplattformar som reglerar elevernas lärande till lektionstiden är en faktor som bidrar till lägre motivation. Det framkommer även att eleverna inte är medvetna om vad självständigt arbete innebär, vilket resulterar i mindre motivation till att nå högre betyg. Elevernas kontinuitet i svenskundervisningen blir även påverkad av arbetsplatsförlagd utbildning och kan resultera i en lägre grad av måluppfyllelse. Det har även framkommit att det finns ett flertal faktorer som stärker elevernas motivation och på sikt kan ge en ökad måluppfyllelse. Dessa är programanpassning, elevanpassning, elevinflytande och kontinuerlig feedback. The purpose of this study is to visualize and create a greater understanding of the factors that can affect vocational students' goal fulfillment and completion of their education in upper secondary school. The study has focused on investigating what vocational students think about the content of the Swedish subject and its relationship to their program direction and future. The collection of data and empirical data has taken place via a survey and follow-up semi-structured focus group interviews. A total of 130 students were included in the survey and 20 students in the interview survey from a school in northern Sweden. Basis for the ...