Utveckling av tippningsmekanism till slaggtruck - Kitok Notström, Joakim (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2023)
Kiruna UV SH60 är en slaggtruck som NMV Group producerar. Slaggtruckenanvänds för att hantera flytande slagg vid ståltillverkning. Slaggen hanteras i en typav behållare som kallas för slaggbytta. Från en av NMV:s kunder har det efterfrågatsen vidareutveckling av tippningsmekanismen för att öka nyttjandegraden av KirunaUV SH60. Problemet med dagens tippningsmekanism är att den börjar tippa urslaggen för tidigt. Resultatet blir att den extremt varma slaggen dräller överbakvagnen av slaggtrucken, vilket medför en hög brandrisk. På grund av den högabrandrisken används idag inte Kiruna UV SH60 att tippa ur den flytande slaggen.Examensarbetet som denna rapport behandlar har omfattat enproduktutvecklingsprocess innehållande planering, nulägesanalys, kravspecifikation,konceptutveckling och detaljkonstruktion. Genom att jobba igenom de olika fasernahar en ny konstruktion av tippningsmekanismen tagits fram. Det färdiga resultatet ären tippningsmekanism där det med hjälp av hydrauliska cylindrar går att regleraslaggbyttans vinkel under tippningsförloppet. Den nya konstruktionen möjliggörfunktioner för att kunna rensa slaggbyttorna på slaggrester. Konstruktionens olikafunktioner gällande rörelsemönster, verkande krafter och hållfasthet har kontrolleratsmed Inventors inbyggda moduler för dynamiska simuleringar och FE-analys.Tippningspunkten har flyttats 700 mm bakåt och genom att det går regleraslaggbyttans vinkel är det möjligt att kontrollera hur slaggen ska rinna ut urslaggbyttan och därmed göra tippningen säkrare.