Sambandet mellan psykisk hälsa och fysisk aktivitet hos studenter vid Luleå Tekniska Universitet - Gustafsson, Phaisarn; Brinkeback, Karl (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2023)
Bakgrund: Psykisk ohälsa är ett brett spektrum av olika diagnoser och studier visar på att den åldersgrupp som är hårdast drabbad är 16-29 åringar, inte minst studenter. Tidigare forskning visar också att det finns ett samband mellan fysisk aktivitet och psykisk hälsa, men även att kvinnor engagerar sig mindre i fysiska aktiviteter jämfört med män. Siffror visar också att kvinnor upplever mer psykisk ohälsa än män. Syfte: Studien syftade till att undersöka sambandet mellan självskattad fysisk aktivitetsnivå och psykisk hälsa hos studenter vid Luleå Tekniska Universitet, samt att undersöka skillnader mellan könen. Metod: En kvantitativ enkätundersökning tillämpades genom att sammanställa de två formulären, IPAQ-SF (fysisk aktivitetsnivå) och PHQ-9 (psykisk hälsa). Enkäten distribuerades via en facebookgrupp för studenter vid Luleå Tekniska Universitet och var tillgänglig i två veckor innan bearbetning av den insamlade empirin. Empirin analyserades i JASP och variablerna som användes var självskattad fysisk aktivitetsnivå i MET-minuter och PHQ-9 poäng (0-27). Resultat: Totalt 23 deltagare varav 15 kvinnor och 6 män. Mann-Whitney U-testet visade ingen signifikant skillnad mellan könen i självskattad psykisk hälsa och fysisk aktivitetsnivå, med p-värden på 1,0 (PHQ-9) och 0,97 (IPAQ-SF). Vidare visade Spearman’s korrelationstest en mycket svag negativ korrelation mellan psykisk hälsa och fysisk aktivitet. En korrelationskoefficient på -0,037, p=0,875, vilket innebär att det inte fanns något signifikant samband mellan de två variablerna. Konklusion: Studenterna som deltog i denna studie visade inget signifikant samband mellan variablerna självskattad fysisk aktivitetsnivå, mätt i MET-minuter och psykisk hälsa (0-27). Ytterligare sågs ingen skillnad mellan könen. Background: Mental health issues is a wide spectrum of different diagnosis and studies indicate that the age group that is most affected are individuals between 16-29 years old, particularly students. Previous research also demonstrates a correlation ...