Kvinnors upplevelse om hur menstruationscykeln påverkar deras prestation under träning : En enkätstudie - Bovin, Hanna; Ridderby, Ebba (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2023)
Bakgrundsfakta visar att flera studier har gjorts på hur menstruationscykeln påverkar prestation under träning, dock är resultatet inkonsekvent, där vissa menar att hormonfluktueringen under de olika faserna inte har någon påverkan på prestationen medan vissa menar att påverkan finns. Syftet var att undersöka hur fysisk aktiva kvinnor upplevde symtom och menstruationens påverkan på prestation under träning. Metoden inkluderade 27 kvinnor i åldrarna mellan 18 och 30 år som svarade på en enkät, bestående av 25 frågor, där de som inkluderades uppnådde antingen WHO:s styrketräning- eller konditionsträningsmål. Deltagarna kontaktades genom att ett informationsbrev skickades ut till Luleå Tekniska Universitets fysioterapeutstudenter, Elitidrottsvänligt lärosäte i Luleå samt via sociala medier. Svaren från enkäten analyserades med en deskriptiv analys och Spearman’s korrelationskoefficient med hjälp av JASP. Resultatet visade att deltagarna (96.3%) upplevde menstruationsrelaterade symtom. En måttlig korrelation mellan antalet upplevda symtom och upplevelsen av prestation under träning menstruationsveckan sågs (r = -0.399, p = 0.039). Prestationen upplevdes bättre veckan efter och sämre veckan under menstruation. Konklusionen är att resultatet indikerar att upplevelsen av prestation under träning påverkas av antalet symtom. Indikationen finns att upplevelsen av prestation ökar veckan efter menstruationen och att den är ‘neutral’ veckan innan. På grund av lågt antal deltagare i studien krävs ytterligare forskning i större skala för att få en evidensbaserad rehabilitering och för att få fram ett kliniskt användbart resultat. Background information show previous studies that have looked at how the menstrual cycle affects performance during training, however this information is inconsistent, parts of the studies showed that the hormonal fluctuation during the different phases had no impact on training and others showed that there is an impact. The purpose of this study was to analyze how physically active women find the ...