Patientdelaktighet inom den psykiatriska slutenvården ur specialistsjuksköterskans perspektiv : En kvalitativ intervjustudie - Bergh, Amanda; Westdahl, Hanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2023)
Patientdelaktighet inom den psykiatriska slutenvården ur specialistsjuksköterskans perspektiv- En kvalitativ intervjustudie. Specialist nurses perspectives on patient participation in psychiatric inpatient care- A qualitative interview study. Amanda Bergh och Hanna Westdahl Luleå Tekniska UniversitetInstitutionen för hälsovetenskapAvdelningen för omvårdnad Abstrakt Årligen vårdas flertalet patienter inom den psykiatriska slutenvården i Sverige, både frivilligt och under tvångsvård. Rätten till patientdelaktighet finns lagstadgat och är något som vårdgivaren är skyldig att främja inom all hälso- och sjukvård. Därför finns även patientdelaktighet med i kompetensbeskrivningen för specialistsjuksköterskor inom psykiatrisk vård. Grunden i denna beskrivs som en strävan efter att etablera patientdelaktighet och en stor del av arbetsbeskrivningen innefattar att arbeta tillsammans med patienten för att främja detta. Syftet med studien är att beskriva specialistsjuksköterskors erfarenheter av patientdelaktighet inom den psykiatriska slutenvården. Studien har genomförts med en kvalitativ ansats, strategiskt urval och data insamlades via semistrukturerade intervjuer. Inklusionskriterier var specialistsjuksköterskeutbildning inom psykiatrisk vård och erfarenhet av arbete inom den psykiatriska slutenvården i minst ett år. En kvalitativ innehållsanalys med en induktiv ansats användes. Resultatet gav två kategorier: Att skapa förutsättningar för delaktighet och Att det finns försvårande faktorer i arbetet med patientdelaktighet. Som specialistsjuksköterska inom slutenvårdspsykiatrin använder man sig av vårdplaner, vårdrelationen och sin professionella expertis för att tillsammans med patienten arbeta i ett team. Genom att fungera som en vägledare och guida patienten upplevde man att patientens egna resurser och självbestämmande kan främjas. Patientdelaktighet upplevdes ha stor betydelse för patientens individuella återhämtning som såväl behandlingsresultatet sett ur en vårdgivares perspektiv. En patient som är delaktig upplevde ...