Unité d'Habitation anpassat för ett nordiskt klimat : En studie i klimatanpassad arkitektur och energieffektiviseringar - Hallberg, Knut (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2023)
Detta examensarbete inom utbildningen Civilingenjör arkitektur inriktning husbyggnad vid Luleå tekniska universitet har fokuserat på att anpassa Le Corbusiers Unité d’Habitation till ett skandinaviskt klimat för att skapa en nära nollenergibyggnad, tänkt att placeras i Norrbotten. Unité d'Habitation är en multifunktionsbyggnad som innehåller element från den sovjetiska kollektivismen och Le Corbusiers idé var att designa en byggnad som innehöll en hel stads funktioner, såsom lägenheter, butiker, en restaurang, ett konstgalleri och ett bibliotek mm. för att minska restiderna och inge en större gemenskap bland de boende. Med hjälp av sina radikala idéer skapade Le Corbusier genom detta projekt, en ikonisk brutalismbyggnad och en arkitektonisk referens av stor betydelse för hans arkitekturarv som jag har studerat genom mitt examensarbete. Projektet begränsades till att designa och konstruera en modern version av Unité d'Habitation anpassad till ett skandinaviskt klimat och vara byggd i hållbara material, som kunde godkännas enligt BBR som en nära nollenergibyggnad, vilket verifierades genom beräkningar med stöd av statistiska data från andra energieffektiva flerbostadshus i norra Sverige. Det har tagit Boverket över fem år att implementera ett fungerande ramverk för nära nollenergibyggnader, vilket används idag genom BBR 29 i Sverige. Slutsatsen av en grundlig forskningsprocess blev att man med tjock isolering, installation av ett FTX-ventilationssystem för återvinning av värmen i frånluften och genom att installera solpaneler för lokal energiproduktion mm. skulle kunna möjliggöra en sådan byggnad, inspirerad av tidigare referensexempel av t.ex. Ralph Erskine och andra moderna energieffektiva byggnader i Sverige. Beräkningarna visade att byggnaden är ca 89 % självförsörjande på energi med hänsyn till värme- och varmvattenbehov. Det är därför troligt att minimivärdet i BBR om EPPET = 0,75 kwh/ kvm per år uppfylls med marginal. Minimikravet på Um värde i BBR 29 om 0,4 W/ (m2 K) skulle sannolikt också vara lätt att nå ...