Analys av hur Kalix industrihotell AB styr sina byggprojekt - Nilsson, Peder (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2023)
Syftet med examensarbetet är att analysera hur Kiab som fastighetsägare och byggherre styr sina byggprojekt och lokalanpassningar. Målet är att examensarbetet ska bidra till att det finns tydliga rutiner och metodstöd för styrning av Kiabs byggprojekt och lokalanpassningar. Frågeställningar som ska besvaras i examensarbetet är Hur bedrivs projekteringsarbetet? Hur upphandlas byggprojekt och lokalanpassningar? Hur planerar och bereder Kiab som byggherre, byggprojekt och lokalanpassningar? Hur leder Kiab som byggherre sina projekt? Hur styr Kiab sina projekt ekonomiskt och är dom lönsamma? Studien utgår ifrån kurslitteraturen i utbildningen Bygg- och anläggningsteknik vid Luleå Tekniska Universitet. Relevanta delar av kurslitteraturen har valts som teoretisk grund utifrån studiens syfte och problemformuleringar och presenteras under respektive underrubrik i detta kapitel. Kiab styr sina bygg- och lokalanpassningsprojekt på ett sätt som i hög grad följer de teroretiska modeller som ligger till grund för kurserna i entreprenadjuridik, bygg- och anläggningsprojektering, samt anbudskalkylering. Kiab har en gedigen kompetens när det gäller att utifrån sina hyresgästers behov projektera lokalanpassningar och utbyggnader på ett kostnadseffektivt och attraktivt sätt. Kiabs långt framskridna arbete för ökad digitalisering borgar för att företaget kan möta framtida krav och bli en ännu bättre byggherre och förvaltare.