Vad är ett klimatsmart val av material för VA-ledningar? - Thörnqvist, Jakob (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2023)
Samtidigt som klimatfrågan är på ALLAS läppar står byggsektorn för 20 procent av växthusgasutsläpp i Sverige. Byggbranschen har tagit fram en gemensam färdplan som styr mot nettnollutsläpp år 2045. Det är faktorer som gör att byggherrar och beställare strävar efter förminskade klimatavtryck i sina satsningar, som inte sällan ställer krav på miljösmarta materialval. Projektören måste då kunna leverera de bästa lösningarna. Idén för examensarbetet har tagits fram i samarbete med Swecos avdelning för vatten i Luleå. Rapporten ska bekriva Swecos arbete med klimatkalkylering inom VA-projektering, hur de arbetar med det nu och vad som kan förbättras. Arbetet genomförs genom att studera teori för klimatberäkningar, intervjua experter samt genom att fördjupa sig i och studera klimatdata från olika leverantörer. Beräkningar utförs och sammanställs för att ge svar på vilket material för VA-ledningar som är bäst för klimatet. Resultaten visar att det inte är vanligt att byggherrar ställer krav på material för VA-ledningar ur ett klimatperspektiv. Resultaten visar även att de material som undersökts har stora skillnader i utsläpp av växthusgaser.