Att mäta Flow på Byggarbetsplatser : En undersökning av olika metoder att fånga arbetstillfredsställelse - Siltala, Minna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2022)
Inom byggbranschen skedde mycket förändring under tiden för datainsamlingen, inte minst genom digitalisering och effektivisering. Detta till trots fanns väldigt lite forskning kring hur de anställda inom byggbranschen upplevde att deras arbetstillfredsställelse påverkades under förändring. Ett koncept som tog hänsyn till individen kopplat till deras arbetstillfredsställelse var flow konceptet framtaget av Csíkszentmihályi. Detta koncept var uppbyggt av 8 punkter som behövde uppfyllas så bra som möjligt för att uppleva det Csíkszentmihályi kallar för ”flow” såsom exempelvis; ”balans mellan möjlighet och skicklighet”, ”tydliga målsättningar”, ”omedelbar feedback”, ”känsla av kontroll” och så vidare. Ju fler av dessa koncept som stämde in och ju bättre de upplevdes, desto större chans var det att uppleva flow och därför också mer sannolikt att nå god arbetstillfredsställelse. Examensarbetet undersökte arbetstillfredsställelsen med stöd i flow konceptet genom tre olika metoder (enkäter, observationer och intervjuer) och jämförde dessa för att bidra med rekommendationer för framtiden om vilken eller vilka metoder som bäst fångar arbetstillfredsställelsen. Detta så att byggbranschen fortsatt ska kunna genomföra stora förändringar och samtidigt öka arbetstillfredsställelsen hos sina anställda. Det fanns styrkor och svagheter med samtliga metodvalen. För att nämna några möjliggjorde enkäterna och observationerna anonymitet hos de deltagande medan intervjuerna svarade på frågorna ”hur” och ”varför”, vilket öppnade upp för en dialog kring upplevelsen. I samarbete med ett byggprojekt på Skanska, NA3, och ett forskningsprojekt på Luleå tekniska universitet undersökte detta examensarbete hur de anställdas upplevelse av arbetstillfredsställelsen påverkades under förändring. Urvalet för undersökningen bestod av arbetsledarna och planeraren i ett pågående byggprojekt som planerades få tillgång till ett nytt digitalt verktyg under tiden för datainsamlingen. Datainsamlingen genomfördes mellan v.5 och v.16 år 2020. Observationer ...