The Cloud of Unknowing : CD (Stockholm : Swedish Society, NAXOS, 2022)
I cd:n The Cloud of Unknowing presenteras i huvudsak ny svensk repertoar. Den inleds med Fredrik Högbergs egensinnigt finurliga Why Do You Dance? (2021) för kör och viola med solisten Kim Hellgren. Kim är också solist på är Andrea Tarrodis filmiskt vackra Poppies in October. Dessa verk ingår i serien Voice of the Viola. Norrbottniska klangfärger kan skönjas i Paula af Malmborg Wards SOLSPEL – 55 takter före skymningen (2020)liksom i Jan Sandströms Lux Aeterna (1988/2019) för dubbelkör a cappella. ungdomsverk som här har fått en ny text av vokalensemblens mesta tonsättare med nära 20 beställningsverk. Verket är ett exempel på Sandströms tidiga känsla för vokal klangrikedom. I The Cloud of Unknowing (2019) finns allt från det innerliga till det virtuosa. Ett omfattande verk för kör och orgel med en rytmisk vitalitet, klangfullt polytonala partier med starka uttryck och medvetenhet om text. Som både professionell sångare, organist och tonsättare har Carl Unander-Scharin en djup insikt om vilka mångfacetterade klanger som kan skapas när dessa världar möts. Brett Deans Was it a Voice (2014) skrevs för konsert vid Kristi Himmelfärdsdag och är ett intrikat körverk. 2010–2020 var Kim Hellgen violast i Norrbotten NEO, Sveriges ledande ensemble för nyskriven musik. Tillsammans har de gjort ett flertal skivinspelningar och uruppfört ett stort antal verk på festivaler runt om i världen. Markus Wargh är verksam som konsertorganist samt Domkyrkoorganist i Luleå Domkyrka. Som interpret återkommer Wargh ofta till verk av Bach samt till de stora romantiskt virtuosa orgelverken. Aaron Sunstein är verksam som solist och pedagog vid Musikhögskolan i Piteå, Luleå tekniska universitet. Erik Westbergs Vokalensemble bildades 1993 och består av 20 sångare från norra Sverige och Finland. De har gjort ett 60-tal beställningsverk och var engagerad i projektet Choral Singing for Peace and Justice med turné i Tonga och Samoa vid millennieskiftet som sågs av mer än 500 miljoner människor. Godkänd;2022;Nivå 0;2022-12-20 (svasva)