Kvantifiering av kvalitetsvariation vid provtagning av järnmalmsprodukten MPBO : En fallstudie hos LKAB - Roos, Mattias; Syri, Isak (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2022)
Inom gruvindustri är provtagning viktigt för att företag ska kunna försäkra sig om produkters egenskaper. Vid skeppslastning i Luleå hamn utför LKAB provtagning av järnmalmsprodukten MPBO. För att utföra representativa provtagningar är provtagningsanläggningen i hamnen designad enligt ISO 3082. Enligt standarden krävs vetskap om produktens kvalitetsvariation är klassificerad som liten, medel eller stor. Enligt ISO 3082 måste kvantifieringen och klassificeringen av kvalitetsvariationen genomföras genom metoder föreskrivna i ISO 3084. Examensarbetet syftade till att enligt ISO 3082 och ISO 3084 kvantifiera, klassificera och bedöma kvalitetsvariationen och provtagningsprecisionen utifrån 11 kvalitetsparametrar för produkten MPBO. Resultatet av examensarbetet visade klassificering av liten kvalitetsvariation för kvalitetsparametrarna järn (Fe), kiseldioxid (SiO2) samt fosfor (P) enligt gränsvärden beskrivna i ISO 3082. Resultatet av examensarbetet visade även att provtagningsprecisionen för kvalitetsparametrarna Fe, SiO2 och P vara mycket liten i förhållande rekommenderad provtagningsprecision enligt ISO 3082. De övriga kvalitetsparametrarna som undersöktes kunde dock inte klassificeras eller bedömas utifrån ISO 3082 ty avsaknaden av värden på rekommenderad provtagningsprecision och gränsvärden för klassificeringar av kvalitetsvariation. ISO 3084 föreskriver att undersökningen måste genomföras minst fem gånger vid bedömning av en malmprodukt. För att försäkra sig om kvalitetsvariationen för produkten rekommenderades LKAB därför att utföra ytterligare fler likande undersökningar i framtiden. Om LKAB planerar genomföranden av liknande undersökningar rekommenderades företaget även att utföra undersökningar enligt ISO 3085 för att bestämma provberednings- och analysvariationen. Sampling is important for mining companies to obtain knowledge of the characteristics of their product. When loading ships in the port of Luleå, the company LKAB performs sampling of the iron-ore product MPBO. To perform representative ...