Kostnadsjämförelse kantsten : Nyinköp - återanvändning - Sundström, Oliver (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2022)
Kanstensarbete är väl förekommande i anläggningsprojekt. Jag har tillsammans med NCC och projektet Östra Länken Luleå tagit fram en utredning om kantsten. En prisjämförelse mellan återanvänd och nyinköpt kantsten. Underlag i projekt angående hur mycket kantsten som skall återanvändas ligger i underkant. Denna utredning skall stå som grund i kommande projekt och etapper och hjälpa entreprenören att hitta den mest ekonomiskt lönsamma hanteringen av kantsten. Målet med utredningen är att hitta den lönsammaste metoden samt utreda om eller var break-even ligger mellan att köpa in eller återanvända kantstenen, mellan vilka mängder kantsten är det värt att använda någon av metoderna? Är det någonsin lönsamt att köpa in samtåteranvända? Rapporten bygger på två matematiska modeller. Den första modellen bygger på återanvändning av kantsten, där arbetstid, maskinkostnader, lastning, lagring och transport ärbetraktade som variabler och med dessa variabler skapas en formel. Den andra modellenbygger på nyinköp av kantsten där inköpspris och fraktkostnaden står i grund för ytterligareen formel. En total kostnad för 1–500 meter kantsten redovisas i diagram och tabeller för både nyinköpoch återanvändning av kantsten. Efter framtagen kostnad för olika mängder kantsten jämförsbåda metoder och ritas upp i en graf där linjerna jämförs. Grafen visar att det inte finns någon break-even inom intervallet 1–500 meter kantsten. Nyinköp visade sig alltid vara dyrare utifrån den uträkning som gjorts. Återanvändning av kantsten resulterade i att vara ca 140% billigare än nyinköp av kantsten för samma mängd. Resultatet jämför endast ekonomisk skillnad, ingen jämförelse görs angående vilket metod som är mest lämpat ur ett miljöperspektiv samt arbetsmiljöperspektiv.