Förskollärares förhållningssätt till estetiska lärprocesser - Jonsson, Maria; Karlsson, Johanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2022)
Studiens syfte är att bidra med kunskap om förskollärares förhållningssätt och perspektiv till estetiska lärprocesser i förskolan. Empirin i studien utfördes genom kvalitativa intervjuer med fem förskollärare från olika förskolor i två kommuner i norra Sverige. Där fyra av dessa utfördespå deras arbetsplats och en digitalt. Studien är fenomenografisk och tar stöd i det sociokulturella perspektivet. Resultatet tyder på att estetiska lärprocesser ses som ett språk och ett verktyg i undervisningen. Förskollärarna anser att förhållningssätt och intresse har en avgörande betydelse för det utrymme estetiska uttrycksformer får. Slutligen visar studien att förskollärarna vill undvika att skapande ska förknippas med prestation, fokus ska istället ligga på processen och att den blir meningsfull.