Arbetsterapeutiska interventioners effekt på hjärntrötthet till följd av multipel skleros : en litteraturstudie - Forslund, Fanny; Löfgren, Sofia (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2022)
Syftet med litteraturstudien var att systematiskt granska studier och sammanställa arbetsterapeutiska interventioners effekt på hjärntrötthet till följd av multipel skleros. Datainsamling gjordes i databaserna PubMed, CINAHL, MEDLINE och Scopus via Luleå Tekniska Universitet under perioden februari till mars 2022. Sökningen resulterade i att totalt nio kvantitativa artiklar inkluderades i litteraturstudien. Resultatet redovisas i tre kategorier;Gruppbaserade interventioner som bygger på Fatigue Management av Packer et al. (1995),Individuella interventioner som bygger på Fatigue Management av Packer et al. (1995) samt Andra arbetsterapeutiska gruppinterventioner. Effekten av de arbetsterapeutiska interventionerna varierade, däremot uppmättes till största del positiva effekter på olika aspekter av hjärntröttheten hos deltagarna. Slutsatsen är att det finns ett behov av fortsatt utveckling avbedömningsinstrument och att studier med större antal deltagare och utökad uppföljning behövs, för att kunna stärka det vetenskapliga underlaget gällande arbetsterapeutiska interventioners effekt på hjärntrötthet till följd av multipel skleros. The purpose of the literature study was to systematically review studies and compile effects of occupational therapy interventions on fatigue due to multiple sclerosis. Data collection was done in the databases PubMed, CINAHL, MEDLINE and Scopus via Luleå University ofTechnology during the period February to March 2022. The search resulted in a total of nine quantitative articles being included in the literature study. The results are reported in three categories; Group-based interventions based on Fatigue Management by Packer et al. (1995),Individual interventions based on Fatigue Management by Packer et al. (1995) and Otheroccupational therapy group interventions. The effect of the occupational therapy interventionsvaried, however, for the most part positive effects were measured on different aspects of fatiguein the participants. The authors' conclusion is that there is a need for ...