Fysisk aktivitet bland fysioterapeutstudenter före och efter fullvaccinering och avveckling av covid-19 restriktioner : En enkätstudie - Larsson, Joakim; Persson, Johan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för hälsa, lärande och teknik, 2022)
Bakgrund: Covid-19 betraktas som en allvarlig luftvägssjukdom som i dagsläget smittat över 270 miljoner människor. I takt med virusets spridning utlystes ett globalt krisläge och restriktioner vidtogs i flera länder som kom att begränsa befolkningens möjligheter till fysisk aktivitet. Under 2021 minskade smittspridningen i Sverige när delar av populationen vaccinerade sig. Hur vaccinering och lättade restriktioner har påverkat befolkningens fysiska aktivitet är dock än så länge relativt outforskat. Syfte: Syftet med studien var att undersöka om fullvaccinering mot Covid-19 och avvecklade restriktioner har påverkat den fysiska aktivitetsnivån hos fysioterapeutstudenter. Metod: För att besvara studiens syfte valdes en retrospektiv kvantitativ observationsstudie som metodansats. En webbenkät med 11 egendesignade frågor utformades i Google Forms och skickades ut till 132 fysioterapeutstudenter vid Luleå Tekniska Universitet via fysioterapeutprogrammets studentplattform. Data sammanställdes med Microsoft Excel. Resultat: Urvalet bestod av totalt 20 deltagare. Före fullvaccinering var styrketräning och konditionsträning de vanligaste träningsformerna. Efter fullvaccinering hade styrketräning ökat och var den vanligaste träningsformen medan konditionsträning hade minskat. Av urvalet rapporterade 45% (n=9) en ökning, 20% (n=4) en minskning och 35% (n=7) ingen förändring av sina träningstimmar/vecka före/efter fullvaccinering. Konklusion: Studenter som var mindre fysisk aktiva rapporterade en ökad aktivitetsnivå efter fullvaccinering jämfört med de redan aktiva studenterna som hade en oförändrad alternativt minskad aktivitetsnivå efter fullvaccinering. Samtidigt såg man att de mindre aktiva studenterna hade påverkats i större grad av fullvaccinering och restriktioner medan de mer aktiva hade påverkats i mindre grad. Fler studier behövs dock för att bekräfta studieresultatet.