Tillsammans för ett livskraftigt Norrbotten : Forskningsanalys av den regionala överenskommelsen mellan civilsamhället och offentliga sektorn - Lindberg, Malin (Luleå tekniska universitet, Människa och teknik, 2022)
I Norrbottens regionala överenskommelse, som antogs våren 2021, fastställs visioner, principer och strukturer för samverkan mellan civilsamhället och offentliga sektorn på regional nivå. Den övergripande visionen för överenskommelsen är ”Tillsammans för ett livskraftigt Norrbotten” där parterna gemensamt tar uti med de samhällsutmaningar som Norrbotten står inför, vad gäller att säkerställa kompetensförsörjningen både till den växande industrin och den offentliga välfärdssektorn, attraktiva livsmiljöer i både stad och land, tillgången till kommersiell och offentlig service i glesbygd, jämställd utbildning och arbetsmarknad, psykisk hälsa bland unga, hbtq-personer och nationella minoriteter inklusive den samiska befolkningen, med mera. I denna rapport beskrivs och belyses processen kring Norrbottens överenskommelse i ljuset av tidigare forskning om innovativ samverkan kring samhällsutmaningar. Rapporten är skriven inom ramen för ett samverkansprojekt mellan Luleå tekniska universitet, Samforma och Region Norrbotten, som genomförts den 1 april – 30 nov 2021 med finansiering från Luleå tekniska universitets regionala nod inom Mötesplats Social Innovation. Detta ska vara till stöd för den fortsatta implementeringen av Norrbottens överenskommelse. Innehållet i rapporten bygger på intervjuer och dialogmöten med representanter för de parter som utarbetat Norrbottens överenskommelse, samt dokumentstudier av skriftligt material om överenskommelsen. Rapporten inleds med ett avsnitt som sammanfattar tidigare forskning och ett avsnitt om processen kring Norrbottens överenskommelse. Rapporten avslutas med några reflektioner om det som framkommit i rapporten.