Alternativ till bergbultar av stål i Kirunagruvans tvärortar - Mukka, Johan (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2021)
Rapportens syfte är att undersöka vilka störningar skrot från kamstålsbultar medför i LKAB:sunderjordsgruva i Kiruna. Vidare undersöks om det finns alternativa bultar eller tillvägagångssätt somuppfyller LKAB:s krav för bultning av tvärortar. En statistisk analys görs på hur mycket och i vilketområde skrotet kommer upp till sovringens 14 skrotband. Alternativbultarna ska inte vara magnetiskaoch om möjligt pulveriseras vid sprängning. Det ska även tas upp om det är ekonomiskt försvarbart attbyta till alternativa bultar. Bergförstärkningen i tvärortarna består till största del av kamstålsbultar ochsprutbetong. I tvärortarna anses risken för seismisk aktivitet vara låg och därför behöver intebergbultar som dimensionerats för dynamiska laster användas. Den bulten som används i dag är denså kallade Kirunabulten som är en kamstålsbult med en kil längst in. Bergbultarna tros orsaka problemi fasta anläggningar genom att t.ex. bulten sticker ut från vagnarna under jord och tar i nödstoppslinoretc. Ovan jord kan bulten orsaka skada på transportband samt förorsaka stockningar i stup och fickor.Åren 1979- 1981 utfördes ett antal försök med de då nya glasfiberbultarna. Det sattes ett hundratalbultar i Kirunagruvan. Problemet då vara att glasfiberbulten hade en för glatt yta och inte kunde fästasi berget tillräckligt bra. Idag är glasfiberbulten en väl testad bult och används flitigt ute i världen.Jämfört med Kirunabulten har glasfiberbulten runt 30 % högre draghållfasthet, 40 % lägreskjuvhållfasthet men är 70 % lättare. En litteraturstudie har genomförts för att ta reda på mer om LKABoch vilka olika typer av bultar det finns samt vilka tester som är genomförda. Insamling av rådata hargjorts från gruvan och verken ovan jord för vidare beräkningar. En undersökning av vad det finns förmaterial och leverantörer på marknaden samt en jämförelse av olika bultar mot LKAB:s standard hargjorts. Gruvan har problem med bultar som stör processen genom oförutsedda stopp i flödet. Det blirdäremot inga större produktionsbortfall p.g.a. ...