Lokala lösningar för komfortkyla i Luleå : En teknoekonomisk jämförelse mellan fjärrvärmedriven absorptionskyla och solelsdriven kompressorkyla - Josefin, Sundström (Luleå tekniska universitet, Institutionen för teknikvetenskap och matematik, 2021)
Efterfrågan på fjärrkyla ökar i Luleå och kunder som ligger utanför det befintliga fjärrkylanätet riskerar tvingas investera i egna kyllösningar innan nätet byggts ut. En av dessa är ett nytt kvarter kallat Biet som planeras byggas i centrala Luleå. Mot denna bakgrund vill Luleå Energi hitta lokala kyllösningar som antingen kan bli permanenta eller fungera temporärt fram tills nätet är utbyggt. Syftet med detta projekt är därför att undersöka hållbara tekniska och ekonomiska lösningar. Fokuset för denna undersökning var kvarteret Biet, men lösningen kan också appliceras på andra fastigheter med liknande förutsättningar. De två kyltekniker som undersökts i detta projekt är fjärrvärmedriven absorptionskyla och solelsdriven kompressorkyla. Lösningarna är utformade så att dessa kylmaskiner, tillsammans med ett kyllager, levererar kylan från maj till september då behovet är som störst. Under vintermånaderna utnyttjas endast frikyla från uteluft. De olika kylsystemen som undersökts är fjärrvärmedrivna absorptionskylmaskiner på 50 respektive 160 kW med eldrivna backupmaskiner, samt en 160 kW fjärrvärmedriven absorptionskylmaskin utan backupmaskin. För dessa alternativ undersöktes både torr och våt återkylning. För solelsdriven kompressorkyla undersöktes torr återkylning med två olika lutningar på solcellsmodulerna: 13° och 30°. Den ekonomiska jämförelsen utgår ifrån en livscykelanalys där investering, planering, installation, underhåll, drivmedel och eventuell vinst är inkluderat. Känslighetsanalyser på osäkra parametrar som elpris, investeringskostnad samt kylmaskinernas köldfaktor COP gjordes, och ett break-even fjärrvärmepris för att de värmedrivna maskinerna ska kunna konkurrera mot de solelsdrivna kompressorkylmaskinerna togs fram. Resultatet visar att kvarteret Biets toppeffektbehov kan komma att hamna kring 325 kW. Frikyla från uteluft kan troligen täcka kylbehovet under vintern, men under maj till september krävs det en annan lösning. Beräkningarna som har gjorts på fjärrvärmedriven och solelsdrivenkyla visar ...