Meriter, meritering och meritokratiska organisationer : En fallstudie om motivation, styrning och prestationer på Luleå tekniska universitetet - Westberg, Alva; Linder, Johanna (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2021)
Universitet är stora meritokratiska organisationer där strävan efter konkurrenskraft aldrig tar slut. Universitetets främsta roll är att utbilda, forska och bygga ny kunskap. Medarbetares kompetens och ytterst meriter samt att bygga rätt sammansättning av meritering är därför centralt för universitetet. Det blir därmed viktigt för universiteten att behålla de bästa medarbetarna och motivera medarbetarna till att arbeta mot organisationens mål. Denna studie behandlar medarbetarna på Luleå tekniska universitets syn på relationen mellan motivation, återkoppling, belöning, prestation och befordran. Syftet med denna studie är att identifiera hur meritering ser ut och är relaterat till prestationerna i en meritokratisk organisation. Genom att uppnå syftet kan vi bidra och inspirera till vidare forskning om hur medarbetare med långsiktiga mål och tydliga karriärvägar kan uppfatta styrning. För att uppnå detta har litteratursökningar i vetenskapliga artiklar gjorts och empiriska underlag samlats in genom semistrukturerade intervjuer. En abduktiv ansats har tillämpats i studien. Resultatet visar att det finns ett tydligt samband mellan medarbetarnas prestation och befordran. Men att det i förlängningen är starkare genom forskningen än undervisningen. Empirin visar även att intervjupersonerna främst ser de icke monetära belöningarna som bidragande faktorer till ökad motivation samt att återkoppling är viktigt för motivation. De anställda anser att de får tillräcklig återkoppling från studenterna men flertalet önskar mer återkoppling från chefer. Universities are large meritocratic organizations where the pursuit of competitiveness never ends. The main role of universities is to educate, conduct research and discover new knowledge. Therefore are both the employees’ competence and the right composition of merit central to the universities. It thus becomes crucial for the universities to retain the best employees and motivate the employees to work towards the organization's goals. This study shows the employees at Luleå ...