Snölast och takras - Häggkvist, Edwin; Lahti, Jacob (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2021)
Denna rapport som behandlat ämnet snölast och takras skrivs som ett gemensamt examensarbete till samhällsbyggnadsprogrammet och författas av Edwin Häggkvist och Jacob Lahti som är studenter vid Luleå tekniska universitet. Snölast och takras som årligen är ett återkommande ämne och problem och ändå verkar inga större förändringar ske. Vi har genom en litteraturstudie studerat olika takkonstruktioner, taklutningar, vad försäkringsbolagen säger, om snön är den största faktorn eller om det kan vara något under byggprocessen som gör att tak rasar in. Det vi kunnat konstatera är att projekteringen är den största boven, de underliggande problemen i denna del är att det varken finns någon beräkningsstandard eller något standardprogram för hur man ska beräkna snölast i kombination med vind och i och med detta så blir de flesta taken feldimensionerade då det inte tas tillräcklig hänsyn till snedbelastning. Takkonstruktioner moderniseras och förändras över tiden, precis som snömängder varierar och förändras över tid, vi har jämfört nyare och äldre takkonstruktioner. Ett särskilt fall som vi kunde studera på plats är en carportlänga som rasade nu i vår där vi kunde ta några bilder och diskutera och se över eventuella fel på konstruktionen. This study has processed the subject of snow loads and collapsing roofs and is written as a cooperative examination paper for the built environment programme by Edwin Häggkvist and Jacob Lahti who are students at Luleå Tekniska Universitet. Snow loads and collapsing roof are a yearly recurring subject and problem, yet no significant changes seem to occur to apprehend this. We have through a literature study studied different roofing constructions, different roof inclines, what the insurance companies are saying, if snow is the biggest factor or if something else in the building process is behind the collapsing roofs. We have established that the projecting stage is responsible for a lot of the problems, the underlying problems to this is that no real calculation standard or standardized ...