Sex & Sånt : - Ett webbplatskoncept för sexualupplysning - Karvonen, Rakel (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle, 2021)
Under hösten 2020 skrevs flertalet artiklar om att ungdomars pornografikonsumtionpåverkar deras sexualitet negativt, vilket startade debatter om ungdomars sexualitet,porrfilter, förbud och sexualupplysningen i skolan. Detta är ett examensarbete förTeknisk Design högskoleingenjör vid Luleå Tekniska Universitet, som undersökerhur en webbaserad tjänst för sexualupplysning kan göra kvalitetssäkrad informationattraktiv, intressant och interaktiv och därigenom möjliggöra en god och säker källa förungdomar att lära sig om sex och relationer. Resultatet är ett webbplatskoncept somkallas Sex & Sånt. Arbetet har följt IDEO:s inspiration-ideation-implementationsprocessför användarcentrerad design, under vilken enkätundersökningar, benchmarking,brainstormingsessioner, workshops, prototypande och användartester använts för att nåslutresultatet.Sex & Sånt är ett koncept för en interaktiv webbplats med en normkreativ bas. Oavsettsexuell läggning, könstillhörighet, hudfärg och funktionsvariation ska alla känna sigrepresenterade och inkluderade i konceptet. På webbplatsen kan ungdomar finnainspiration till sitt sexliv och lära sig om sådant som hör till, exempelvis preventivmedel.De kan ställa frågor till andra ungdomar och besvara andras frågor, samt delta i interaktivaberättelser där de själva får skapa sin huvudkaraktär och göra val som påverkar hurberättelsen slutar. Sex & Sånt bidrar med en annorlunda vinkel på sexualupplysning förungdomar, där de kan finna inspiration till sitt eget sexliv och där reflektion kring den egnasexualiteten uppmanas.Keywords: