Attraktiva arbetsgivare : Employer branding i besöksnäringen - Styvén, Maria; Näppä, Anna (Luleå tekniska universitet, Industriell Ekonomi, 2021)
För att besöksnäringens företag ska stå sig i konkurrensen både affärsmässigt och om den framtida arbetskraften behöver de hitta, utveckla och behålla rätt kompetens. De behöver uppfattas som attraktiva arbetsgivare. Få företag, inte minst inom besöksnäringen, har ett arbetsgivarvarumärke som verkligen skiljer sig från konkurrenternas. Att identifiera vilka funktionella, ekonomiska och psykologiska fördelar företaget kan erbjuda sina medarbetare, och att kommunicera dessa till potentiella och befintliga medarbetare, stärker varumärket. Det gör det också enklare att hitta och behålla den personal som attraheras av erbjudandet och som passar in i företaget. I rapporten presenterar forskare vid Luleå tekniska universitet en studie av hur företag inom handel och besöksnäring kan arbeta med employer branding för attattrahera framtida medarbetare. Fokus i studien är yrken och roller som innebär kundkontakt på fysiska mötesplatser som butiker, hotell och restauranger. Forskarna har genomfört grupp- och individuella intervjuer, samlat in data via enkäter och experiment samt studerat aktuell forskning inom området. Totalt medverkar 2 300 personer; anställda, arbetsgivare, svenska och finska gymnasieelever och studenter (presumtiva anställda) i studien. Förhoppningen är att inspirera företag till att arbeta med employer branding. Att företag är attraktiva som arbetsgivare är också positivt för offentliga aktörer som kommuner, då de bidrar till ortens rykte, attraktivitet och skapar tillväxt. Vi har bett professor Graeme Martin och doktoranden Katie Sinclair vid University of Dundee School of Business att bidra med sin syn på nyttan och utvecklingen av begreppet employer branding. De reflekterar kring vilken roll employer brandning kan ha för besöksnäringen, bland annat med ett post-covid perspektiv. Vi har också samlat tre röster från branschen. Fredrik Eriksson, krögare, som tagit fram ett verktyg för att skapa en attraktiv arbetsplats och gjort employer brandingen tydlig del av verksamheten. Johanna Flanke, HR-direktör ...