Rikare affärsmodeller : För ett inkluderande värdeskapande i företag och organisationer - Johansson, Jeaneth; Lindberg, Malin; Wennberg, Paula; Udén, Maria; Sandström, Johan; Wikberg-Nilsson, Åsa (Luleå tekniska universitet, Industriell Ekonomi, 2020)
Här presenterar vi ramverket för RIKARE affärsmodeller. Ramverket som tagits fram inom ramen Gender Smart Arena vid Luleå tekniska universitet syftar till att bidra till företags och organisationer förändringsarbete mot inkluderande affärs- och verksamhetsmodeller. Ramverket utgör ett delmoment, ett komplement till det digitala verktyget ”Richer business models” (richerbusiness.eu). En affärsmodell är den plan enligt vilken ett företag sköter sin affärsverksamhet. Medvetenhet och reflekterande förståelse kring vad som skapar värde i företag möjliggör förändring. I detta ramverk bidrar vi med övningar och utmaningar som tar ert företag eller organisation till nästa steg i ert förändringsarbete. Företag och organisationer drivs av människor och det är också människor som skapar värde och åstadkommer förändring. I ramverket rikare affärsmodeller fångas affärsmodellens förändringsarbete utifrån flera dimensioner; från olika ”platser” (fysiskt, digital, socialt), situationer, roller och agerande, dvs det som sker och inte sker i företaget eller organisationen. Genom ramverket RIKARE affärsmodeller kan företag och organisationer ta ytterligare steg mot förbättrad konkurrenskraft och ansvarstagande för att skapa nya värden. Ta på dig de inkluderande glasögonen och bege dig ut i världen – var normkritisk och normkreativ – var aldrig rädd att förändr Finansiär: Luleå kommun; Piteå kommun; Skellefteå kommun