Gåendes singelolyckor - Johansson, Charlotta; Rosander, Peter (Luleå tekniska universitet, Arkitektur och vatten, 2020)
Syftet med detta projekt är att studera på vilka platser det förekommer fallolyckor och singelolyckor med gående, specifikt halkolyckor utomhus, samt vilka förhållanden som leder till halkolyckor utomhus. Studien baseras på STRADA-data från akutsjukhusen i Sunderbyn i Luleå, Gällivare och Skellefteå. Genom att studera var de faktiska olyckorna inträffat, och de förhållanden som rådde på olycksplatsen kan man kartlägga vilka metoder och strategier för halkbekämpning som fungerar mest effektivt; och var de ska tillämpas. I projektet tas även resultat fram för ”black-spot-treatment” för gåendes singelolyckor, dvs. ett resultat för att visa på vilka typer av platser det är särskilt viktigt att halkbekämpa för att minska gåendes singelolyckor. I projektet analyseras olycksstatistik för fotgängare, både vinter – och sommartid med avseende på halka. Väghållare, olycksväg, koordinater och platsbeskrivning används för att sortera in olyckorna i olika stadsdelar i Luleå (Sunderby sjukhus), och Gällivare - Malmberget (Gällivare sjukhus) samt Skellefteå. Dessa är valda att studeras eftersom det är de sjukhus i Norrbotten som samlade in fotgängarolyckor. Arbetet begränsades till att enbart behandla gångytor för fotgängare. Arbetet begränsades dessutom till att enbart studera olyckor som skett de år respektive akutsjukhus har samlat data (Skellefteå sedan 2009, Luleå sedan 2002, och Gällivare 2011), fram till våren år 2017. Vanligaste anledningen till fotgängarolyckan var till 72 % att personen hade halkat, och för dessa var det 98 % som halkade på snö eller is. Det var således minst 70-71 % av alla singelolyckor för gående i de tre orterna som berodde på att det var vintrigt/snöigt/isigt underlag. Dessa andelar är högre än för tidigare studier i Sverige, men är ändå rimliga resultat eftersom det i de tre orterna är längre tidsperiod över året med halkigt underlag p.g.a snö och is än för södra Sverige. Tre typer av platser står för nästan 80 % av alla fallolyckor; gång- och cykelbana (24,0 %), länk på gata (26,9 %) samt ...