Social hållbarhet i byggprocessen : Hur byggsektorns arbetsmetoder kan se till slutanvändares behov - Lundmark Weinz, Carolina (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2020)
Dom senaste åren har ett ökat behov om att fokusera på social hållbarhet vuxit fram inom byggsektorn. Detta för att säkerställa att den bebygga miljön ser till människans olika behov. Nationellt sett är detta dels med anledning av att Sverige har ökat sin befolkning och diversitet av kulturer dom senaste åren. Denna befolkningsökning har dessutom skett under förhållanden av en svensk bostadsbrist kombinerat med en ökad urbanisering och förtätning inom städerna. Denna studie syftar till att bidra med ökad kunskap kring hur byggsektorns aktörer ser till slutanvändares sociala hållbarhetsbehov vid bostadsprojekt. Målet med examensarbetet är att studera (i) hur byggsektorns aktörer idag arbetar med social hållbarhet inom bostadsprojekt och (ii) hur sektorn i framtiden kan arbeta för att beakta slutanvändares sociala hållbarhetsbehov. Kopplat till (ii) innefattar litteraturstudien verktyg samt resurser som idag finns att tillgå och deras användning. För att uppnå studiens syfte och målsättning har en litteraturstudie samt en emperiinsamling genomförts. Empiriinsamlingen har utgjorts av tre olika intervjuade perspektivfaser. Första perspektivet bestod av en fokusgrupp med fyra yrkesverksamma arkitekter i Luleå. Det andra perspektivet utgjordes av sex semistrukturerade intervjuer med fem yrkesverksamma byggaktörer från Luleå inom byggprocessens olika faser samt en socialantropolog inom samhällsutveckling och arkitektur. Det tredje perspektivet utgjordes av en fokusgrupp med fem kommunrepresentanter från Luleå kommuns samhälls- och stadsplaneringsavdelningar samt tre representanter från Luleås näringsliv: en arkitekt, en projekteringsledare och en fastighetskonsult. Empiriinsamlingens samtliga intervjuperspektiv menade på att det idag saknades konkreta arbetsrutiner för den sociala hållbarheten. Flertalet intervjuade menade även på att det i dagens bostadsprojekt fokuseras på - av beställaren - utvalda sociala aspekter istället för att beakta ett helhetsperspektiv. Från perspektiv ett och tre framkom det även att ...