Upplevt välmående för studenter vid Luleå tekniska universitet under distansstudier - Anderson, Simon (Luleå tekniska universitet, Institutionen för ekonomi, teknik och samhälle, 2020)
Folkhälsomyndigheten rekommenderar och uppmuntrar att människor stannar hemma och begränsar sina sociala interaktioner i rådande covid-19 pandemi. Studenter vid Luleå Tekniska Universitet har börjat studera på distans som följ av detta. Tidigare forskning visar att social isolering kan kopplas till sämre mental hälsa. Därför är syftet i den aktuella studien att undersöka hur studenterna upplever sitt välmående under distansstudierna. Studien bygger på semistrukturerade intervjuer med 17 stycken studenter vid Luleå tekniska universitet. Materialet transkriberades och analyserades tematiskt. I föreliggande studie uttrycker studenterna att de umgås med sina närmsta vänner men saknar större sociala sammanhang. De framhäver både för- och nackdelar med att tidsdisponera sina liv. Studenterna uttrycker en oro för framtiden men skapar vardagsrutiner och tränar för sitt välmående. Vid tidpunkten för den aktuella studien verkar studenterna hantera situationen bra för att bibehålla ett sunt välmående utan några negativa effekter. During the current covid-19 epidemic, recommendations from the Public Health Agency of Sweden encourage people to limit their social interactions. Students at Luleå University of Technology have started distance learning as a consequence of these limitations. Earlier research suggests that social isolation can be linked to negative effects of your well-being. Therefore, the purpose of this study is to examine students experience of their own wellbeing, during online courses. The results in this study are based on semi structured interviews with 17 participating students at Lulea University of Technology. This is then transcribed and analyzed thematically. In the current study the students still socialize with a smaller group of close friends but lack the interactions of bigger social contexts. They highlight both pros and cons with controlling time predisposition during their days. The students express concern about the future but exercise and create daily ...