Kartering av krympsprickor i sprutbetong : i formar och på bergväggar i LKAB:s gruva i Kiruna - Löf, Patricia; Ling, Erik (Luleå tekniska universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser, 2019)
Sammanfattning Detta examensarbete genomfördes under våren 2019 vid Bergsskolan Filipstad i samarbete med LKAB Berg & Betong i Kiruna. Vid alla typer av arbete i berg krävs det att berget förstärks med tanke på säkerheten för personer/personal. Gruvdriften inom LKAB pågår dygnet runt och har en ständig framdrift för att komma djupare ner i berget för att bryta järnmalm. Bergets egenskaper avseende hållfasthet försämras när material bryts ut, därför måste berget förstärkas med hjälp av sprutbetong. Syftet med denna rapport var att undersöka om det fanns krympsprickor i förstärkningsbetongen som LKAB Berg och Betong använder sig av i gruvan. Krympsprickor i betongen bildas under tiden som betongen härdar, under den tid som betongen brinner och får sina hållfasthetsegenskaper. Betongens blandning har stor inverkan på sprickmängd och dess storlek. En bra blandad betong och rätt mängd armering minimerar sprickstorleken. Undersökningar gjordes i bergrum och prover i stålformar som konstruerades för att kunna se som betongen beter sig annorlunda under härdning i formarna jämfört med betongen som sitter på väggarna i gruvan. Resultaten som kom fram i denna rapport visar att betongen som används har väldigt goda egenskaper som drag- och tryckhållfasthet, vilket ger betongen minimalt med krympsprickor. Endas en spricka hittades i betongen i en av de formar som gjordes på plats i gruvan. Inga sprickor hittades i betongen i bergrummen som beror på krympning, utan alla sprickor uppkom genom seismik. Abstract This master’s thesis was conducted during the spring of 2019 at Bergsskolan, Filipstad in conjunction with LKAB Berg & Betong, Kiruna. All types of rock constructions and mining facilities require reinforcements by rock bolts and concrete to keep the personnel safe. The mining for iron ore is a 24 hour a day activity.The strength of the rock is deteriorated in both tensile and compressive strength. When the wall rock is deteriorated shotcrete is needed to help the rock from losing its characteristics. The ...