"Alla kan skriva på sitt sätt" : En kvalitativ studie om pedagogers arbete med barns skriftspråksutveckling - Öjelin Eriksson, Emma (Luleå tekniska universitet, Pedagogik, språk och Ämnesdidaktik, 2020)
Studiens syfte är att undersöka pedagogers erfarenheter av att arbeta med skriftspråk i förskolan och hur pedagoger genom material och miljö i leken kan främja barns skriftspråksutveckling. Den teoretiska utgångspunkten för studien vilar på det sociokulturella perspektivet. Kvalitativa intervjuer av semistrukturerad form genomfördes med fyra pedagoger verksamma i norra Sverige. I studien framkommer det att leken har betydelse för barns skriftspråksutveckling. Resultatet visar på miljön och materialets betydelse i leken för att väcka barns intresse för skrift. De deltagande pedagogerna beskriver hur de genom att tillföra relevant material och genom miljöns utformning kan väcka intresse för skrift i leken. Vidare beskriver pedagogerna sin roll i leken för att ge stöd och stimulera barns skriftspråksutveckling. Utifrån resultatet dras slutsatsen att pedagogerna behöver skapa utmaningar i barns lek för att vidga deras perspektiv på skriftspråk. Pedagoger i förskolan behöver ta tillvara på barns tidigare erfarenheter och införliva flerspråkighetsperspektiv gällande skriftspråk i utbildningen.